В Белоградчик има балони, както в Кападокия? 😳😍⛰

Здравейте и добре дошли в моя блог! Днес реших да ви споделя за едно пътешесвте, което ми стана от най-любимите. За първи път пътувам към Северна България, посетихме доста градове - Мездра, Враца, Монтана, Белоградчик и Видин. Ноо днес искам да ви разкажа най-вече за Белоградчик. Това е едно живописно място, разположено в западната част на Стара Планина, в югозападното подножие на Белоградчишкия венец. Белоградчик е сред най-атрактивните туристически обекти на България. Предлага много възможности за туризъм.



Белоградчишките скали са красиви, скални образувания край едноименния град. Не съм очаквала, че в България съществува толкова красива скална приказка. Останах много впечатлена и изненадана, защото има възможност и за разходка с балон. Точно както в Кападокия. Ноо за тях се прави допълнителна резервация и трябва да се проучи допълнително.


 Ние посетихме крепостта „Калето“, която е една от най-добре запазените в страната. Използвайки естествената непристъпност на скалите, през I-III век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина.


Белоградчик е твърде интересно място, не само с гледките си. Отвъд тях има много истории и потайности, които обаче са достъпни само с разходки сред скалите и с разкази от запознати хора. Затова моят съвет към вас е да сте с 
екскурзовод, за да се запознаете с историята на крепостта.


От крепостта се открива страхотна и живописна гледка към белоградчишките скали. Когато за първи път видите тази гледка, ще бъдете смаяни от силата и красотата на природата. Наистина не само в чужбина има уникални места, а и ние тук в България имаме забележителни дестинации.


Входът беше от 4лв до 6лв. Докато в чужбина билетите за забележителности варират от 15€ до 30€. Така, че входът до Белоградчик е напълно постижим и достъпен до всеки, които желае да се докосне до този природна красота.


Белоградчишките скали са впечатлаващи не само със своята възраст над 230 млн. години, но и с десетките легенди за причудливите природни форми, като Мадоната, Конникът, Ученичката, Дервишът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът и много други. Местните са измислили легенда за всеки камък с причудлива форма. А именно със сафарито обиколихме всички скали и ни разказаха за тяхната история. За първи път бях на сафари и искам да ви споделя, че беше екстремно, вълнуващо и интересно. Хареса ми много, препоръчвам го. Ако имате възможност със сигурност се възползвайте, заслужава си.


Къде да отседнете в Белоградчик? Честно казано има хубави хотели и къщи за гости. Лесно се запазват и се прави резервация. Ние отседнахме в къща за гости ,,Джая”. Местата за хапване също не са малко. 


Надявам се, че блогът ми ви е харесал и ви е бил интерсен. Завършвам с любим цитат: ,,Опознай България, за да я обикеш!” Пожелавам ви хубава и слънчева неделя, изпълнена с много усмивки. Очаквайте нов пост следващата седмица. Чао и целувки. 😘
















Коментари

Популярни публикации от този блог

Къде да отседнете когато отидете до Седемте рилски езера?

Получих продукти от FOREVER? 😮💚✅

Отново в Созопол! ☀️