Белгийска приказка в Брюж и Брюксел!

Здравейте и добре дошли в моя блог. Днес продължавам с Брюж и Брюксел. Ще ви призная, че Белгия ми хареса страшно много. Брюж е малко кокетно градче с много красиви и запазени архитектурни сгради, които сами по себе си разказват историята на града. 


За мен Брюж е с добре поддържани улици, красиви къщи със старинни фасади, малки китни площадчета и величествени готически църкви. Брюж е един от най-привлекателните белгийски градове, мистичен и спокоен, като че току-що излязъл от Средновековието със своите тухлени къщи.


Интересното е, че можеш да си направиш разходка из града с файтон, също така с колело или със сегуей.


Основният площад на Брюж се казва "Маркт", тъй като през Средновековието тук е бил пазарът. Днес площадът е оживено място за срещи и разходки, но по Коледа възвръща търговския си дух и става приказен с местния базар.


Наричан още малката Венеция заради романтичните си канали, той е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а през 2002 г. е избран и за Европейска столица на културата. И вече е известен не само със средновековния си дух, архитектура и красивите музеи, но и с шоколада, бирата и дантелите.


Дано не ви изкушавам прекалено много, но гофретите също са на мода в Белгия. Освен, че изглеждат много апетитно, те наистина са многоо вкусни.


Може би в Брюж гофретите ми харесаха най-много. Бяха много апетитни. Не са от най-евтините, цената им беше 7€, но кога пак ще си вземете гофрета от Белгия?! 😍


Пренасяме се към Брюксел. Този град е  пълна противоположност на Брюж. Движението е доста оживено, не е толкова спокойно и старинно, но всеки град има своята красота. 


Тази сграда наподобяваше на ,,Galleria Umberto I’’, която бях включила още в първия ми блог. В тези галерии се има много луксозни магазини като Longchamp, Chanel, Dior, Sephora и други. 


След като излезнахме от галерията се озовахме право в центъра на града.
По-точно пред кметството на Брюксел. 
Според мен изглежда много величествено в готически архитектурен стил.


Килимът на цветята Гран Плас, заедно с гостоприемството на местните хора превръщат белгийската столица в мечтана дестинация. За съжаление когато ние отидохме килимът от цвета го нямаше, защото цветният килим се прави за определен период и не седи там целогодишно. 


Въпреки, че не успяхме да видим цветния килим в Брюксел, аз никак не съжалявам, че посетих този великолепен град изпълнен с живот и гостоприемство. 


Накрая посетихме и Royale Palace. По традиция отваря врати за посетители от края на юли до началото на септември. Отново не е целогодишно, но ние имахме късмета да го посетим отвън и отвътре. Входът този път е безплатен.


Надявам се, че блогът ми ви е харесал и ви е бил интересен. Доскоро! 
И не забравяйте когато отидете в Белгия, да опитате прочутия белгийски шоколад, който няма равен в целия свят!










Коментари

Популярни публикации от този блог

Къде да отседнете когато отидете до Седемте рилски езера?

Получих продукти от FOREVER? 😮💚✅

Отново в Созопол! ☀️