Перперикон

Здравейте и добре дошли в моя блог! Днес съм тук, за да ви разкажа за Перперикон и да опознаете това вълшебно и красиво място. Въпреки това, малко се знае какво реално представлява то, каква е историята и значението му, а в следващите редове ще се опитам да ви разкажа и покажа точно това! 


Перперикон е най-големият, древен и свещен град на Балканите. Той е изсечен от камък, откъдето идва и името му, което се свързва с тракийския бог на камъка Пер. Разположен е на едноименния хълм Перперикон в Източните Родопи, на 15км североизточно от Кърджали. Във вечния град се намират останките от светилището на бог Дионисий с прочутия олтар за предсказания.


За да разгледате Перперикон трябва да си отделите поне 1-2 часа. Обуйте си подходящи обувки, грабнете фотоапарата, вземете си голяма бутилка вода, няколко лакомства, не забравяйте книжката със забележителности, за да си сложите печат и се отправете по скалните пътечки. Преди това от паркинга под хълма може да си купите и карта с пълното описание на обектите, както и да се сдобиете с чудесен сувенир от това прекрасно място.


Перперикон се състои от четири части: мощна крепост – Акропол; Дворец-светилище, който е непосредствено под Акропола от югоизток; северно и южно подградие. По хълмовете са построени много храмове и постройки. Издълбани са широки улици, по които всеки посетител може да се разходи. Отстрани на всяка улица са запазени къщи, изсечени в самия камък. 


Перперикон е един уникален комплекс, посветен на култа към бога Слънце. Той е символ на една от най-ранните култури по нашите земи. 


Днес, древната слава на Перперикон се завръща! Свещеният град е уникален и е един от чудесата на света. Много от находките, открити при археологически проучвания на Перперикон, днес могат да се видят в Историческия музей в град Кърджали.


Със сигурност ще дойдем отново и нямаме търпение да видим как ще се развиват разкопките и превръщането на Перперикон в централен туристически обект.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Къде да отседнете когато отидете до Седемте рилски езера?

Получих продукти от FOREVER? 😮💚✅

Отново в Созопол! ☀️