Прага - Едно незабравимо пътешествие!

Здравейте и добре дошли в моя блог! Сега съм тук, за да ви споделя за още едно изпълнено с красота и вълшебство място, а именно това е столицата на Чехия - Прага. 


Прага притежава забележителна архитектура, а атмосферата и духът, кито се носят, са неповторими. Всеки отишъл веднъж на екскурзия до Прага, остава завинаги влюбен в нея. Градът може да се похвали с десетки забележителности и богата история. 


Имахме възможността да видим една голяма част от забележителностите на Прага. Най-напред отидохме на най-високата точка на Прага. Пред нас се откри невероятна гледка. 


Високо върху хълмистия Западен бряг на този „Златен град“ може да се види една от най-красивите гледки в Европа: Пражкия замък, кацнал над лъкатушещата Вълтава, която тече в подножието му! А именно това е Замъкът Храдчани! 


Изключително красиво място. А ако се загледате в снимката можете да видите и ,,Айфеловата кула” в Прага! 


В Прага сте. Простирате поглед към реката, към мостовете и хълмовете над града. И изведнъж пред очите ви се появява дежа вю ( déjà vu) – Айфеловата кула. „Но тя е в Париж!”, казвате си учудено. Ноо и Прага има своята Айфелова кула, гордо изпъкваща сред зеленината на хълма Петрин.


А сега е време да се надладите и на готическия шедьовър – катедралата „Св. Вит“. Тук е възникнал градът Прага и всичко, което се е развило от него, се простира в неговата пословична сянка.


След прекрасната панорамна гледка се озовахме в старата част на града, а именно пред Часовниковата кула Орлой. Часовникът Орлой е един от символите на Прага. Освен че показва точно време, той представя и движението на Слънцето и планетите, разположението на зодиакалните съзвездия и броят на часовете дневна светлина всеки ден.


Според легендата, чешкият майстор Хануш, за когото се смята, че е проектирал часовника, трябвало да бъде ослепен, за да не може да построи такъв часовник в друг град. Преди да го ослепят, майсторът имал право на едно последно желание. Той пожелал да отиде и да види творението си за последен път. Тогава успял да го повреди. Твърди се, че никой не е успял да го поправи в продължение на 100 години.


Малко след това се озовахме в магазина за играчки ,,Hamleys”! 


Без значение дали сте малки или големи - този магазин е едно вълшебно място, място на забавленията, приключенията и красотата! 


Магазинът бе като сбъдната мечта, а особено по Коледа беше пълно с разпродажби и нови играчки! 


А малкоо по-късно се озовахме на стената на Джон Ленън! 


Ами какво следва по-нататък...в Будапеща и Братислава ще разберете в следващия блог! Пожелавам ви една прекрасна неделя, изпълнена с много усмивки! Доскоро! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Къде да отседнете когато отидете до Седемте рилски езера?

Получих продукти от FOREVER? 😮💚✅

Отново в Созопол! ☀️